KuntotestausPolkupyöräergometritestit.

Epäsuora submaksimaalinen testi.

Submaksimaalinen testi on yksi yleisimmin käytetyistä testeistä ja soveltuu hyvin laajalle asiakaskunnalle aina liikunnan aloittamista suunnittelevista henkilöistä aktiiviliikkujiin.

Testi selvittää sydän-ja verenkiertoelimistön suorituskyvyn eli kestävyyskunnon (maksimaalinen hapenottokyky).

Testi aloitetaan kevyellä vastuksella. Vastusta nostetaan kahden minuutin välein, kunnes 85% maksimisykkeestä on saavutettu. Jos maksimisyke ei ole testattavan tiedossa voidaan soveltaa laskentakaavaa, jossa maksimisyke on 220 - ikä.

Epäsuora maksimaalinen testi:

Testi selvittää sydän-ja verenkiertoelimistön suorituskyvyn eli kestävyyskunnon kuten submaksimaalinenkin testi. Erona on, että testi viedään maksimisykkeeseen ja uupumukseen asti. 

Testi sopii hyvin jo aktiivista liikuntaa harrastaville henkilöille, joille maksimaalisen suorituskyvyn ja maksimisykkeen selvittäminen on tärkeää.


Kehonkoostumusmittaus

Käytämme luotettavaa Bodystat-mittaria, jota on käytetty eri puolilla maailmaa sairaaloissa ja yliopistoissa tutkimuskäytössä ja potilastyössä. Mittaus perustuu kehoon kykyyn johtaa sähköä. Menetelmää kutsutaan bioimpedanssimenetelmäksi. Bodystat mittari mittaa kehossa olevan nesteen määrän ja koska rasva on lähes vedetöntä kudosta, on lihavilla ihmisillä suhteellisesti vähemmän vettä elimistössään kuin laihoilla.

Itse mittauksessa henkilö makaa rentona, jalat ja kädet irti vartalosta. Käsiin ja jalkoihin kiinnitetään yhteensä neljä elektrodia ja koneeseen syötetään mitattavan esitiedot.

Mittaus kertoo:

- rasvan määrä % ja kiloina
- rasvaton massa kiloina
- rasvaton ja nesteetön massa kiloina
- veden määrä % ja litroina
- perusaineenvaihdunta kcal.
- arvioitu kokonaisaineenvaihdunta kcal.
- painoindeksi
- vyötärö-lantiosuhdesuosituspainon.

Mittarin antamat suositusarvot esim. rasvaprosentille perustuvat lääketieteellisiin tutkimuksiin. Suositusarvot eivät perustu mahdollisimman alhaisen rasvaprosentin ihannointiin, vaan terveyden kannalta suositeltavimpaan arvoon.

Ihonpoimumittaus

Ihopoimumittauksessa mitataan kehon rasvaprosentti käyttämällä mittauspihtejä. Menetelmä sopii hyvin kuntoilijoille ja urheilijoille rasvaprosentin seurantaan. Miesten ihanne rasvaprosentti on 10-15% ja naisilla 15-22%.

Lihastasapainotutkimus

Ryhdin, nivelliikkuvuuden ja lihasten hermoyhteyden tutkiminen

Lihastasapainotutkimuksen yhteydessä saat arvokasta tietoa kehostasi. Tutkimus ennaltaehkäisee vammojen ja sairauksien syntyä.

Kenelle:

- kasvavat lapset ja nuoret
- urheilijat ja seurat
- työikäiset ja ikäihmiset

Tarkastuskohteet:

Ryhti:

Tarkistamme jalkaterien asennon. Lattajalkaisuus on yleinen nuorten vaiva. Syynä voivat olla vääränlaiset jalkineet, lihasheikkous tai kireys.

Katsomme polvien ja lonkkien asennon. ”Pihtipolvisuus” tai ”länkisäärisyys” vaikuttavat jalkateriin ja kuormittavat eritavoin myös selkää. Annamme vinkkejä venyttelyyn lihaskireyksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä

Tutkimme selän asennon; ryhdin, taivutukset ja liikkuvuuden. Toimiva selkäranka on urheilijan terveyden ja suorituskyvyn perusta.

Nivelliikkuvuuden ja lihasten hermoyhteyden tutkiminen.

Venyttely on usein laiminlyöty asia. Eri lajeissa kuormittuvat ja kiristyvät eri lihakset. Tarkistamme lihaskireydet ja neuvomme oikeat venytykset. Kuntotarkastus motivoi venyttelemään paremmin. Tarkistamme liikkuvuuden nilkoista, polvista, lonkista, olkanivelistä sekä selkä – ja kaularangan alueelta. Opastamme tarvittaessa myös vanhempia ja valmentajia

Testaamme suurten lihasryhmien hermotuksen. Hermotuksen toimiessa huonosti lihas tuntuu heikolta, vaikka olisikin rakenteellisesti vahva, puhutaan että on ”huono päivä”. Huonosti toimivat lihakset muuttavat nivelten asentoa ja liikeratoja, jolloin väärä kuormitus voi johtaa kivun tuntemuksiin, lihasten revähtämiseen tai nivelen vammautumiseen

Jatkotoimenpiteet:

Jos tutkimuksissa käy selkeästi ilmi normaalista kasvusta tai toiminnasta poikkeavaa epätasapainoa: teemme tarkempia lisätutkimuksia ja annamme hoidon ja kotiohjeet. Tarvittaessa ohjaamme lisätutkimuksiin ja jatkotoimenpiteisiin.

Uloshengityksen huippuvirtaus

PEF-mittaus mittaa suurten hengitysteiden väljyyttä, hengityslihaksiston voimaa ja keuhkojen kimmoisuutta.

Mittauksessa keuhkot vedetään mahdollisimman täyteen ilmaa, suukappale asetetaan tiivisti huulien ja hampaiden väliin. Puhallus suoritetaan mahdollisimman terävästi ja lyhyesti. Mittauksesta saatua tulosta verrataan saman ikäluokan keskiarvoon.

PEF-mittauksella voidaan arvioda mm. tupakoinnin vaikutusta huippuvirtaukseen. Myös viitteet rasitusastmasta saadaan PEF-mittauksella, mikäli mittaus tehdään kuntotestin yhteydessä.


Puristusvoimittaus

Puristusvoimamittaus kertoo myös yleisestä voimatasosta.

Mittaus tarjoaa monia etuja sekä rutiinitarkastuksiin että traumojen tai sairauksien arviointiin ja hoidon seurantaan.

Käytämme samaa mittausteknikkaa ja laitetta kuin Suomen armeija ja poliisi käyttävät testeissään.

UKK.n kävelytesti

Kahden kilometrin kävelytesti 

Kahden kilometrin kävelytesti mittaa terveyskunnon keskeistä osatekijää, kestävyyskuntoa. Turvallinen ja helposti toteutettava testi sopii lähes kaikille 20-65-vuotiaille.

UKK-kävelytestin avulla saat palautetta aerobisen eli hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntosi riittävyydestä tai riittämättömyydestä suhteessa terveyteesi ja toimintakykyysi. Testi soveltuu erityisesti normaali- ja heikkokuntoisille ihmisille.

Testin tulos eli kuntoindeksi perustuu arvioon henkilön hapenkulutuksesta suhteessa sukupuoleen, ikään ja painoon.

Testi voidaan tehdä maksimissaan 10 henkilölle kerrallaan ja testin suorittamiseen tulee varata kokonaisuudessaan aikaa noin 30 minuuttia.

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää: Sami Mänty-Aho 050 533 3335

 

Tapanilan Terveystalo

Tapanilan Terveysytalo on Tapanilan Urheilukeskuksessa toimiva fysikaalinen hoitolaito, joka tarjoaa monipuolisia terveydenhuoltoalan hoitopalveluja, valmennusta ja koulutusta. Toiminta on alkanut 1998.

Yhteistyö

Kumppaneinamme ovat Kuntoutus-ja terapiapalvelu KS oy, Suomen Omaiskuntoutus, Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, KELA, HUS.

Asiakkaiden palautetta

"Hyvin on äijä rukattu! koko kroppa toimi ja henkilökohtainen MM-mitali tuli!"
- Petteri Salonen, keilauksen MM-hopeamitalisti 2018

"Joukkue juhli sunnuntaina Suomen mestaruutta ja siitä voi antaa myös sinulle erittäin ISON kiitoksen! Ilman sun loistavaa ammattitaitoa ei pojat olisi pysyneet kunnossa. Iso kiitos kaikesta avusta ja ensi keväänä näät poikia kun laitamme ne taas kehoanalyysiin!
- Erän Viikikien valmentaja Helsingistä.

Ota yhteyttä